Dabar 2017/2018

Dabar je međunarodno takmičenje iz računarske i informatičke pismenosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Njegov glavni cilj je povećanje interesovanja učenika za računarstvo i informatiku. Jedan od ciljeva je da se pokaže da računar nije samo sredstvo za komunikaciju, pretraživanje interneta, obradu teksta, slušanje muzike i gledanje filmova. Računar je neiscrpan izvor zanimljivih logičkih problema, zbog čega rad na računaru nikada nije dosadan.

Takmičenje je namenjeno učenicima zainteresovanim za različite oblasti računarstva i informatike. Naglasak je na programiranju i tehničkim znanjima, ali i opštim temama i rešavanju konkretnih problema.

Na zanimljiv i interaktivan način kroz ovo takmičenje učenici se upoznaju sa oblastima računarstva i informatike. Pitanja su tako koncipirana da kod učenika razvijaju veštine rešavanja problema, algoritamski način razmišljanja, logičko rešavanje problema, pravilnu upotrebu informacionih tehnologija i njen uticaj na društvo.  Učenici kroz ovo takmičenje saznaju na koji način rešavanje problema može biti zanimljivo i zabavno.

U periodu od 20. do 24. novembra u našoj školi  na časovima Informatike i računarstva održan je školski nivo Međunarodnog takmičenja iz informatičke i računarske pismenosti – Dabar. Učenici su se takmičili u kategoriji Dabarčić (V i VI razred) i kategoriji Mladi Dabar (VII i VIII razred).

Jana Franeta je izborila plasman na Državni nivo takmičenja, u konkurenciji od ukupno 14.157 učenika iz cele Srbije koji su se takmičili u kategoriji Dabarčić. Ovo je druga godina zaredom kako naša škola ima predstavnika na Državnom nivou takmičenja, koje će se održati februara 2018. godine.

Bravo, Jano!

za sajt

Dabar zahvalnica1

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s